Nijmeegse zorg kiest voor vers van het land
Initiatief komt van Oregional, de eerste agrarische gebiedscoöperatie in Nederland, in de streek rondom Nijmegen. Gebiedscoöperatie Oregional is de eerste die op deze manier de krachten van boeren weet te bundelen in een duurzaam samenwerkingsverband. Oregional biedt boeren een alternatief voor de reguliere afzetkanalen waar concurrentie, prijsdruk en volumes de hoofdrol spelen. Boeren die kiezen voor Oregional vinden het belangrijk om zich te kunnen richten op kwaliteit, onderscheidende, smaakvolle producten en een bewuste manier van omgaan met grond, planten en dieren.
Vorig jaar startte de Sint Maartenskliniek met de inkoop van verse producten van Oregional. Inmiddels hebben meer zorginstellingen zich aangesloten, zoals Kalorama, een zorgorganisatie met onder andere twee verpleeghuizen, een verzorgingshuis, een hospice en een centrum voor doofblinden en GGZ Nijmegen, met onder andere de Pompekliniek.
De instellingen kiezen voor vers uit de streek omdat gezond en smakelijk eten beter is voor patiënten en bewoners. Ook voor personeel en bezoekers is het goed om te weten dat bijvoorbeeld fruit, groenten en eieren uit de buurt komen. Bovendien bevestigen de instellingen zo hun band met de regio en met duurzame voedselproductie.
In de Week van de Smaak is er bij de instellingen extra aandacht voor de herkomst van de producten uit de regio, voor de boeren die het eten verbouwen of maken, en voor de smaak van dagverse producten.