Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Melkgeitenhouderij Maatschap Reimert wint prijs voor ondernemerschap

Vital Centre Raalte-Heino, Bloemen Korbeld in Raalte en Maatschap Reimert in Mariënheem zijn de Raalter Ondernemingen van het Jaar 2010. De ondernemers zijn vrijdag tijdens Stöppelhaene op de ROJA-bijeenkomst onder grote publieke belangstelling gehuldigd.

In totaal waren voor de drie categorieën negen bedrijven voor deze prestigieuze prijs van de gemeente Raalte en Stichting Stöppelhaene genomineerd.

Maatschap Reimert is de winnaar in de categorie Agrarisch. Ans en Gerard Reimert runnen een biologische melkgeitenhouderij. Na de omschakeling van melkvee en vleesvarkens in 1998 begonnen ze met 340 melkgeiten. Ze melken nu 1100 geiten en kunnen nog uitbreiden naar 1300 dieren. In Nederland zijn 450 melkgeitenbedrijven, waarvan 45 biologisch. Maatschap Reimert is met 1 miljoen liter melk het grootste biologische melkgeitenbedrijf.

De jury stelt dat het bedrijf gezond is op het gebied van bedrijfsvoering en dat van dierenwelzijn. De witte Saanengeiten leveren gemiddeld 970 kg melk (landelijk 770 kg). De boerderij is CL- en CH-vrij en bijna paravrij. Ondanks de spanning en onzekerheden door de Q-koorts waarvan dit bedrijf vrij is gebleven, heeft het echtpaar Reimert de moed getoond om toch hun bedrijfsplannen door te zetten.

Wat betreft omvang en bedrijfsvoering is het bedrijf een voorloper in de sector. Het bedrijf is groot genoeg om rendabel arbeidskrachten in te huren. Toch melkt Gerard ten minste één keer per dag zelf om de gezondheid van zijn geiten in de gaten te houden.

Nieuw melksysteem

Het melken duurt nu nog vier uur per keer. Dat wordt gehalveerd als het bedrijf later dit jaar een nieuwe melkstal, een zogeheten buitenmelker met 90 plaatsen, in gebruik neemt. Dit systeem is nieuw in de geitenhouderij en wordt samen met de fabrikant en een plaatselijke leverancier ontwikkeld.

Bij de bouw hebben Gerard en Ans gekeken naar de landschappelijke inpassing van hun nieuwe stal. Op hun verzoek heeft een plaatselijke schildersclub op het damwandprofiel van de stal een groot panorama geschilderd. Het betreft een ‘doorsnede’ van Salland van de toren van Palthe tot de IJssel. Het panorama is voor iedereen toegankelijk via een pad dat wekelijks wordt gemaaid.

Bron: Regio Salland




Publicatiedatum: