Wijnbouwer in Jordanië maakt slim gebruik van de natuur
'Ik hoop dat mijn wijngaard een voorbeeld kan zijn'
"Om het best mogelijke product te maken, wist ik dat ik biologisch te werk moest gaan", vertelt Zumot bij een bezoek aan de wijngaard. Hij past diverse biologische tuinbouwtechnieken toe, en leerde veel bij van telers in Duitsland en Frankrijk. De teler moet omgaan met warme zomers en koude winters, Jordanië is hierdoor perfect voor de toepassing van biologische teeltmethoden.
De teler doet er alles aan om de verzilting van de bodem tegen te gaan. In plaats van kunstmest, wordt met nitraat verrijkt water uit een grote visvijver gebruikt om de bodem te stimuleren. Wel heeft hij steeds minder water nodig. "We gebruiken elk jaar minder water, drie putten heb ik zelfs nog nooit hoeven gebruiken", vertelt hij. Wel is het land inmiddels zo vruchtbaar dat mollen steeds vaker de kop op steken.
Zumot is altijd op zoek naar nieuwe, natuurlijke middelen om zijn druivenopbrengst te verhogen en zijn product te verbeteren. "Mensen hier in de omgeving zijn steeds verbaasd over wat je kunt bereiken door met de natuur te werken in plaats van tegen haar", besluit Zumot. Om de biodiversiteit op zijn wijngaard te bevorderen, experimenteert Zumot overigens momenteel met zijn nieuwe aanwinst: kippen. "Ze eten de hele tijd insecten, en haten druiven. Daarom kan ik geen genoeg van hen krijgen!" Voordeel voor de kippen is dat zij op deze manier beschermd worden tegen vossen en dergelijke die in het noorden van Jordanië zwerven.