Hij is samen met zijn vader begonnen, leerde zijn vrouw kennen en zij hebben na enkele jaren samen het bedrijf van pa de Jong overgenomen. Jennifer en Johan runnen nu samen het bedrijf als een team: Johan in de stal en Jennifer doet de boekhouding.
Op zoek naar meer uitdaging
Al een tijdje liep Johan rond met de vraag in zijn hoofd: Is dit het nou? "Ik wilde meer uitdaging, was echt op zoek naar iets anders. Wist dat ik niet gelukkig zou worden van nog verder uitbreiden en heb zelfs nog overwogen om te stoppen. Doordat je blijkbaar openstaat voor suggesties, kwamen deze onbewust toch bij me binnen. Wij zijn gelovig vanuit huis. We hebben een prachtige schepping, die perfect in balans is en daar wil ik weer meer mee leren samenwerken. Zo ook een telefoongesprek dat ik had met een goede bekende uit de stad terwijl ik nog bezig was ’s avonds in de stal: 'Oh, sta je nog in je melkfabriek?'. Deze woorden kwamen op dat moment, juist van haar, zo hard binnen. Dat ik dacht zo wordt er dus gekeken vanuit de buitenkant naar onze werkzaamheden", zegt Johan.
Afgelopen kerst had het echtpaar zichzelf één jaar de tijd gegeven om te kijken wat ze nu wilden en om zich te gaan verdiepen in biologisch. Nog geen half jaar later hebben ze zich al aangemeld bij Skal. "We werden er zo enthousiast van dat er voor ons geen reden meer was om te wachten. Het was voor ons belangrijk om twee aspecten helder te hebben en dat waren:
1. We moeten een afnemer hebben
Toen we beiden konden afvinken, hebben we de stap gezet. Ik vind het wel spannend, maar heb er heel veel zin in en heb er ook alle vertrouwen in."
Knop snel omgezet
Op een tijd van één week heeft het stel de knop omgezet en zich aangemeld bij Skal. "Voor de omschakeling moet je zo’n twee jaar uit trekken. We hopen volgend jaar juni met de koeien om te schakelen en in januari 2020 onze eerste biomelk te kunnen leveren. De tijd om te overbruggen, is ook wel spannend."
Niet alleen de reactie van zijn kinderen ontroerde de melkveehouder. Ook vader de Jong staat achter de keuze van zijn zoon. "Het is toch een andere generatie en ik heb van kleins af aan gezien en geleerd hoe te bemesten en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Nu kies ik voor een andere weg en ook zonder zijn steun was ik deze weg ingeslagen, maar dit geeft toch wel een goed gevoel. Hij is nu 70 jaar en zodra wij van de zomer 2 weken op vakantie gaan, dan nemen mijn ouders ons bedrijf over. Dat is ook een hele geruststelling."
De grootste zorg die de ondernemer nu heeft, is of ze straks wel voldoende ruwvoer kunnen krijgen "De grond geeft genoeg, maar t zal zeker de eerste jaren wel anders zijn. De grond zal moeten wennen. Ik geloof wel dat we over een paar jaar net zoveel van het land kunnen halen als we nu doen. De eerste stap nu is om ons land klaar te maken om volgend jaar met grasklaver te kunnen starten. Verder gaan we ons vooral veel laten voorlichten, kennis opdoen, contacten leggen en verder laten we het maar gewoon gebeuren. Mijn grootste doel met deze omschakeling is om weer meer arbeidsvreugde te krijgen”, zo eindigt Johan.
Voor meer informatie:
Johan de Jong
Melkveehouderij de Jong
Mariadijk 4
4671pb dinteloord
Mobiel 06-55944959