Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense studie: Plastic tassen beter voor milieu dan bio-katoenen tassen

De productie van plastic is de laatste decennia exponentieel gegroeid. Op dit moment wordt jaarlijks zelfs meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd: grofweg dezelfde hoeveelheid plastic die in onze oceanen drijft. 

Een recente studie van het Deense Milieubeschermingsagentschap had echter verrassende resultaten wat betreft de impact van de standaard plastic tassen op het milieu.

De studie - die de levenscycles van zeven van de meestgebruikte materialen voor plastic tasjes heeft gemeten - richtte zich op het identificeren van de meest schadelijke materialen. Hierbij lag de focus op 16 verschillende indicators die invloed hebben op het milieu, zoals impact op het klimaat, impact op de ozon, giftigheid voor mensen en het milieu en waterverbruik. 

Uit de resultaten bleek dat plastic tasjes van 'LDPE plastic', zoals de tassen in supermarkten, verreweg de minste impact op het milieu hebben, zo meldt de Zweedse nieuwssite Aktuell HÃ¥llbarhet. 

De onderzoekers voegden toe dat plastic tassen idealiter als vuilniszakken zouden moeten gebruikt en dat ze niet direct weg moeten worden gegooid. Andere 'zware' plastic tassen, gemaakt van polypropyleen, gerecycled PET-plastic en polyester, moeten echter altijd gerecycled worden. 

Verrassend genoeg bleek uit het onderzoek dat tassen van biologisch katoen de grootste impact op het milieu hebben. De tassen moeten namelijk minimaal 149 keer gebruikt worden om hun effect op het milieu te compenseren. Bij een normale papieren tas is dit 43 keer.

De onderzoekers wezen er echter ook op dat alle tassen, van welk materiaal ze ook zijn gemaakt, zo vaak mogelijk hergebruikt moeten worden voordat ze bij het afval eindigen om zo hun invloed op het milieu te minimaliseren. 

Bron: Business Insider Nordic
Publicatiedatum: