Francien benadrukt dat ProLaTerre plantaardig eten wil stimuleren. "Het motto van ProLaTerre is 'Lekkerder voor vandaag, beter voor morgen'. We willen steeds meer mensen steeds meer plantaardig laten eten. Dit is immers beter voor de dieren en de aarde. De aarde kan de hoge mate van vleesconsumptie niet aan in combinatie met een groeiende wereldbevolking. De maatschappij staat hier gelukkig steeds meer voor open. Eén van onze bijdragen aan een meer plantaardig voedingspatroon bestaat uit 'het ontdekken van tofu' door Nederland." Om de consument te informeren en inspireren heeft ProLaTerre meegewerkt aan 'Tofupedia.com', geeft Francien aan. Op Tofupedia.com kun je alles vinden wat je altijd wilde weten over tofu. Tofu is zo'n ideaal product, je kunt er eindeloos mee variëren en het is rijk aan plantaardige eiwitten.
"Vlees en vis vormen een bron van eiwitten voor de mens. Maar vlees en vis bevat juist veel eiwit omdat de dieren plantaardig voedsel met eiwitten eten zoals soja en zeewier." Maar wat is nu het grootste misverstand rond soja? "Veel mensen zien soja als 'boeman' en veroorzaker van ontbossing. Dat is te kort door de bocht. Immers soja is zeer voedzaam en eiwitrijk. De ontbossing vindt helaas plaats om soja te verbouwen als voeding voor de veeteelt. Dus als we die dieren niet meer zouden eten en zelf meer sojaproducten zouden eten, dan is die ontbossing helemaal niet meer nodig. Want met een hectare grond kun je 5x meer mensen voeden als je de soja gebruikt om humane voeding mee te maken in plaats van de soja aan de dieren te geven. Plantaardige voeding is efficiënter en duurzamer dan het eten van vlees of vis. Overigens gebruiken wij bij ProLaTerre alleen speciale soorten biologische non-gmo soja uit Italië."
Francien omschrijft het productieproces bij ProLaTerre als heel ambachtelijk. "Wanneer je bij ProLaTerre binnenstapt, sta je meteen in de keuken. Elke dag proeven we er nieuwe ontdekkingen en creaties van onze product ontwikkelaars. Op een gegeven moment opperde iemand dat zeewier een bijzonder en interessant ingrediënt is. Hier zijn we dus meteen mee aan de slag gegaan." De Zeeuwse Zeewierballen hoeven volgens Francien niet per se bij het avondeten genuttigd te worden. "We willen mensen juist inspireren om ze ook eens als snack te gebruiken of bijvoorbeeld op een pitabroodje. We denken continu na over nieuwe momenten en manieren om te genieten van plantaardige gerechten. Dat is onze manier om de wereld steeds meer plantaardig te laten eten."
ProLaTerre
ProLaTerre wordt gemaakt in Limburg, in Landgraaf. "Alle producten worden door onszelf in Landgraaf bedacht en gemaakt, daarmee zijn het allemaal Nederlandse producten. Aan de ene kant is ProLaTerre een merk met geschiedenis. Wij zijn 50 jaar geleden al begonnen met het maken van tofu. Maar inmiddels bereiden we ook veel andere biologische en plantaardige producten. We voelen ons eigenlijk een heel jong bedrijf. Gericht op een mooie toekomst", besluit Francien.Voor meer informatie:
Francien Hohmann
ProLaTerre
Sperwerweg 11
6374 AG Landgraaf
045 5697940
[email protected]
www.prolaterre.com