Ideaal gewas voor Nederlandse landbouw
Onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut is er helder over. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. "Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen, waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt. Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. Daarnaast groeien de afzetmogelijkheden. Meer dan de helft van de Nederlanders eet inmiddels drie keer of meer keren per week geen vlees, zo bleek uit een persbericht van het Voedingscentrum in juni 2015. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger."Overhandiging brochure
Op 3 september 2015 ontvangen de Stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën, samen met een lupineteler van het eerste uur: Roelf Maarsingh uit Klazienaveen, officieel de eerste brochure 'Lupine voor menselijke consumptie – Teelthandleiding' uit handen van auteur Udo Prins. De overhandiging vindt plaats tijdens de kennis- en netwerkdag over plantaardige eiwitrijke gewassen in Valthermond. De publicatie kan gedownload worden en de papieren brochure à 5 euro exclusief verzendkosten kan besteld worden via www.louisbolk.nl/publicaties.Internationaal onderzoek
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen groeit de belangstelling voor eiwithoudende teelten. Het Louis Bolk Instituut is bij divers internationaal onderzoek betrokken om met name de opbrengsten per hectare te optimaliseren, zoals bij het onderzoek Protein2Food.Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, provincies, waterschappen, natuurbeherende organisaties en het bedrijfsleven, waaronder Vivera, Heineken, Cono Kaasmakers, Interbroed, LTO-Noord, ZLTO en productschappen. Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant en bodem.Klik hier voor meer informatie.