Deel pleit voor verbetering huidige wetgeving
EU-ministers stellen vragen over biologische regelgeving
De ministers zijn bezorgd dat het huidige voorstel zal leiden tot een daling van de biologische productie in Europa en dringen aan op een beter evenwicht tussen de ontwikkeling van de biologische normen en het erkennen van de zeer uiteenlopende situatie in de biologische sector in heel Europa. Verder hebben de ministers hun bezorgdheid geuit over het opnemen van retailers in het controlesysteem, het opzetten van afzonderlijke drempelwaarden voor pesticidenresiduen en ze zijn tegen het huidige gebruik van 'delegated acts' in het voorstel, waardoor de bevoegdheden van de Commissie aanzienlijk zouden toenemen. Dit is niet in lijn met hun interpretatie van het Verdrag van Lissabon.
Verscheidene ministers benadrukten de specificiteit van de biologische controle en dus de noodzaak om biologische controle binnen het bio-wetgevingskader te houden, en niet te verschuiven naar de horizontale wetgeving voor levensmiddelen en diervoederscontrole, zoals voorgesteld door de Commissie. Sommige ministers zetten vraagtekens bij het voorstel als zodanig en willen het huidige kader verbeterd zien, zij zijn van mening dat een verbetering van de huidige wetgeving beter is om de doelstellingen van de Commissie te realiseren.
De discussie heeft duidelijk aangetoond dat het huidige voorstel niet voldoende is om een positief kader te zijn voor een progressieve, principe- en procesgebaseerde ontwikkeling van de biologische branche. Het voorstel zou leiden tot een significante daling van de biologische productie in Europa, met name ten koste van de kleine biologische bedrijven en bedrijven in gebieden waar biologisch minder ontwikkeld is. Het brengt één van de weinige positieve en groeiende voedselsectoren in Europa in gevaar, een sector die aan de verwachtingen van de consument en de gemeenschap voldoet.
IFOAM EU vraagt om een voorstel van de EU-Commissie die de innovatieve elementen van de voorstellen onderhoudt, zoals de groepscertificering voor kleine boeren in Europa, verbeterde herkomstcertificering en de invoering van milieu-prestatie-eisen voor de verwerkers en handelaren. Een herziene biologische regelgeving moet de ontwikkeling van de sector ondersteunen door middel van een progressief stap voor stap-proces met een duidelijke visie, rekening houdend met de diversiteit van de lidstaten, regio's en de biologische sector. Dat moet een belangrijk element zijn in het voorstel.
De Europese Raad en het Europees Parlement zijn op dit moment het wetsvoorstel aan het bespreken. Met het doel de om aan de eisen van de consument te blijven voldoen en kwalitatief hoogwaardige producten op de markt te brengen, ziet IFOAM EU uit naar de samenwerking met EU-instellingen om het beste regelgevingskader voor een efficiënte en realistische regelgeving ten behoeven van de burgers, boeren en alle andere marktdeelnemers te vinden in de biologische voedselketen.
Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org