Winnaars met de kleinste voetafdruk en de grootste milieuwinst
Na een korte introductie over de resultaten van het project Milieuwinst op het Menu werden er twee prijzen uitgereikt aan de instellingen en cateraars met de kleinste voetafdruk en grootste milieuwinst. De cateraar met de kleinste voetafdruk was Stadhuis Almere en haar cateraar Vitam. "Lokaal inkopen hoeft helemaal niet duurder te zijn", vertelde Helen Spierings, Manager Facilitaire Zaken van Stadhuis Almere. Waarom zijn dan nog niet alle cateraars overgestapt op lokaal inkopen? Dit komt doordat de logistiek hiervoor nog niet optimaal is, vulde Pauline Gerritzen van Vitam catering aan.Kees Gerritzen, cateraar van Giant Europe fietsenfabriek in Lelystad, nam met trots de prijs voor grootste milieuwinst in ontvangst. Hij gaf wel aan dat het moeilijk is om verdere stappen te zetten. "Ik kook voor 11 nationaliteiten en hardwerkende jongelui. Bij de warme maaltijd moet er gewoon vlees op het menu staan, en iedereen wil iets anders." Maar het is in ieder geval mooi dat Gert Koekoek nu zo veel mogelijk groente en fruit direct uit Flevoland kan leveren.
Duurzamere bedrijfscatering concreet invulling geven met de voedselvoetafdruk
Duurzaamheid is voor velen nog steeds een complex begrip en het is voor bedrijven en instellingen niet altijd duidelijk hoe ze hier handen en voeten aan kunnen geven. De voedselvoetafdruk maakt inzichtelijk hoe voedselproductie en – consumptie samenhangt met klimaat. De voedselvoetafdruk laat zien hoeveel landoppervlakte en energie hiervoor nodig is. De verduurzaming van de catering wordt zo zichtbaar en bespreekbaar. Zoals Rob Steenhoek, Sodexo, zei: "De voedselvoetafdruk geeft een andere kijk op duurzaamheid, zowel wat betreft meetmethodiek als focus. Het mooie is dat het specifiek óók naar de transport component kijkt, wat heel belangrijk is voor de CO2-belasting van een product."
Samenwerking
De verduurzaming van de bedrijfscatering is een partnership tussen opdrachtgever en cateraar, benadrukten Frits Kaijen, Manager Facilitaire Zaken Gemeente Lelystad, en Jan-Joost Reehorst, ISS Catering. Ook het personeel moet achter je staan. Het gaat dus aan de ene kant om een goede storytelling naar de eindgebruiker, de consument, maar ook scholing en motivatie bij het personeel.Meer informatie over de voedselvoetafdruk en hoe deze is ingezet om de bedrijfscatering te verduurzamen in het project Milieuwinst op het Menu, kunt u lezen in de brochure 'Milieuwinst op het Menu, stappen naar een kleinere voedselvoetafdruk in de bedrijfscatering', op te vragen bij Centrum Biologische Landbouw: [email protected].