Een kwart van alle ons bekende organismen leeft in de bodem en het leven boven de grond is afhankelijk van de bodem en zijn talloze bewoners. Toch hebben wereldwijde strategieën om de biodiversiteit te beschermen tot dusver weinig aandacht voor bodems en het bodemleven. In het tijdschrift Science roept een internationaal team van onderzoekers, waaronder Franciska de Vries van de Universiteit van Amsterdam, daarom op om bodems bij de huidige heronderhandelingen van internationale biodiversiteitsstrategieën wel mee te nemen.
Het pleidooi
Het is volgens het team eigenlijk verbazingwekkend dat bodems tot dusverre nauwelijks een rol hebben gespeeld in internationale strategieën ter bescherming van de biodiversiteit. Volgens de auteurs van het Science-artikel is dit een groot probleem. ‘Als we de bodem niet beschermen voor toekomstige generaties, kunnen ook bovengrondse biodiversiteit en voedselproductie niet worden gegarandeerd’, schrijven ze in hun pleidooi. De oproep gaat naar de 196 staten die in onderhandeling zijn over een nieuwe strategie voor de bescherming van de biodiversiteit in het kader van het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD). De groep werd geleid door het German Center for Integrative Biodiversity Research (iDiv), de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU), Leipzig University (UL) en Colorado State University en omvat ook professor Franciska de Vries van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica (UvA-IBED).
Steeds minder gezond
Het is volgens de betrokken onderzoekers de hoogste tijd dat er iets gebeurt: onze bodems worden steeds minder gezond. Ze lijden onder intensieve landbouw met zware machines, kunstmest en pesticiden, worden bedekt met gebouwen en wegen of worden blootgesteld aan wind- en watererosie. De opwarming van de aarde zorgt voor extra druk. Volgens de Duitse Heinrich Böll Foundation gaat op dit moment wereldwijd jaarlijks ongeveer 24 miljard ton vruchtbare grond verloren. Hierdoor kan een breed scala aan “diensten” die bodems ons verlenen, zoals de levering van schoon water of bescherming tegen plantenziekten, niet meer worden gegarandeerd. In Nederland heeft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur deze achteruitgang van de bodemgezondheid en de noodzaak tot actie onderkend in het rapport 2020 getiteld ‘De bodem bereikt’. Naast dit alles zijn bodems een van de belangrijkste koolstofreservoirs op aarde, en helpen zo de wereldwijde klimaatverandering af te remmen.
Bron: UvA